Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ : ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΤΟ «ΙΣΠΑΝΙΚΟ µοντέλο» µεταµοσχ. εύσεων πουεπιχειρεί να εισαγάγει στη χώρα µας σχέδιονόµου του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει τις έντονεςαντιδράσεις του Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων. Οι ειδικοί διαφωνούν µε τις βασικές αρχές του, ενώ εκφράζουν δυσαρέσκειακαι για το γεγονός ότι παρακάµφθηκαν καθώς δενσυµµετείχαν στη σύνταξη αυτού. Πιο συγκεκριµένα,ο ΕΟΜ προειδοποιεί ότι η διεύρυνση τουκύκλου των δοτών ενέχειτον ορατό κίνδυνο της εµπορευµατοποίησης των οργάνων.
Στο πλαίσιοαυτό οι ειδικοί δηλώνουν αντίθετοιµε την επέκταση της δωρεάς σε άτοµα µε συναισθηµατικό δεσµό, διότι θεωρούν ότι είναι αδύνατον µεοποιονδήποτε τρόπο να κριθεί µε αξιοπιστία η ύπαρξη του δεσµού.



ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ. Αντιρρήσεις όµως εκφράζουν και για άλλο άρθροτου νοµοσχεδίου, που προβλέπει ότι όλοι οι πολίτες είναι δυνάµει δότες, εκτόςκι αν όσο ζούσαν είχαν δηλώσει γραπτώς το αντίθετο. Το επιχείρηµα του ΕΟΜ είναι ότι το µοντέλο αυτό δενακολουθείται ούτε καν στην Ισπανία, αφού κρίνεται αναγκαία πρώτα η συγκατάθεση των συγγενών.

«Με δεδοµένεςτις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφραστεί από τηκοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων», υπογραµµίζεται σεσχετική ανακοίνωση.

τουπουργείο. Αµεση ήταν ηαπάντηση του υπουργείου Υγείας, που µεταξύ άλλων αναφέρει ότιο πρόεδρος του ΕΟΜ έχει εκθέσει τις απόψεις του σε συναντήσεις που είχεµε τον υφυπουργό Μιχάλη Τιµοσίδη και τον γενικόγραµµατέα ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνη ∆ηµόπουλο, ενώτα µέλη του Εθνικού Οργανισµού Μεταµοσχεύσεων θακληθούν στηνΕπιτροπή της Βουλής για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. http://prezatv.blogspot.com/2011/05/blog-post_1233.html
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου